Julstämning?

Kan inte säga att jag har någon riktig julstämning ännu. Den har inte infunnit sig.
Så var de förra året också, det tog tid innan julstämning kom till mig. Fästan jag pyntat, slagit in jullklappar m.m så kom den inte förräns någon dag innan julafton. Kanske blir så i år också?

Denna jul kommer vara helt annorlunda. Nu är jag mammaledig och har egentligen ALL tid i världen att stöka på med julen. Men jag gör mig inte riktigt den tiden(?) Visserligen är de lite tidigt än att tro att julstämningen ska komma - för mig.
Sen kommer julen vara annorlunda för den saken att nu har vi en liten =) Detta är vår första jul som en familj! Mys*
Lilleman har nog ingen behållning av denna jul då han ändå är så pass liten för att förstå. Men för oss :) Oj det ska bli så mysigt.

Nackdelen tycker jag detta med jul & alla högtider. Vart ska man vara? Tror ju alla vill vi ska vara hos dem. Och vi har ju ett par stycken familjer att välja bland. Det ogillar jag att det ska vara så. För jag vill ju inte göra någon ledsen :( Jag vill ju självklart vara hos alla. Men det går ju inte & tyvärr kan vi inte dela på oss i flera bitar.
kanske måste man notera i en almanacka vart man är varje år. jul,nyår,påsk midsommar m.m.. Vad tror ni?
Nej usch får lite ångest för detta...!

Nu håller jag på att pyntar här hemma. Hunnit sätta upp julgardiner i vårt lilla gästrum. Nu håller jag på i köket.
Spelar julmusik.. men julstämning.. var är du?

Längtar lite till nästa år då han förstår lite mer av detta med jul & man kanske kan pyssla o baka lite med honom i den mängd han förstår & kan förstås.. :)

Städa hur kul är det ens? Inte mycket.. Det är skönt då det är gjort och fint! Men att börja och under tiden? ne fy vale för det! 
Kanske man skulle haft sig en städerska ;)
Man tror man ska ha så himla mycket tid när man bara går hemma. Så är det faktiskt inte. En liten tar mer tid än man tror - Vilket absolut ingenting gör!
Jag tänker att nu ska jag ta tag i att göra det där.. Typ städa, diska, plocka undan m.m.. Men jag hinner inte.. Eller hinner gör jag.. Men när Elis sover så vilar jag eller ser tv o bara tar de lugnt helt enkelt.. Och det behövs.
Det är tur han är så snäll vår lilla kille. Så man kan göra saker medans han sitter i babysittern. Han är ganska nöjd att se vad man pysslar på med :)
Sedan vill jag inte ägna hans vakna tid till att bara städa. Utan då vill jag ju mysa med honom, prata & busa med honom - Älskade barn!!

Går inte en dag som jag inte tänker att jag är så glad vi har honom! Han är vårt ljus i mörkret. Han är vårat allt!
När jag tänker på honom & ser honom så bubblar hjärtat av kärlek till detta lilla barn! 


Det är som ett mirakel
när ett barn har blivit fött
- ut kom en liten mänska
som ingen förut mött!

Ett spädbarn är så vackert
och dess doft helt underbar.
Och det är nåt visst med blicken
som är sällsamt vis och klar.

Från den stund man tar emot det
blir inget mer detsamma.
För ett barn förändrar livet
för sin pappa och sin mamma.

Ett sånt hav av ömsint kärlek
som plötsligt väller fram
för detta lilla under
som ännu vägs i gram.I väntan på...

Medans ni väntar på att jag ska göra en ordentlig uppdatering så kan jag bjuda på lite underbara bilder :)
Älskar dessa bilder på Lilleman & mig.


Har fler bilder. Men dessa lägger jag ut så ni får se =)


Jag ska väl ta och göra ett längre inlägg snart.. men måste hitta inspiration....igen...att skriva..
sen så infinner sig tiden inte alltid att sätta sig ner för att göra ett blogg inlägg.

Kan ju tala om så mycket som så att vi var och vägde & mätte Elis förra torsdagen. Han var hela 59 cm lång och vägde 5090 g. Lillkillen våran!

Älskar Honom Såååååååå oerhört mycket! Orden räcker inte till så mycket jag älskar vårat barn! '
Han är det finaste & vackraste som finns på denna jord! ♥


Jag blir så ledsen..

Måste bara få ur mig dessa tankar & känslor jag har. Jag har pratat en del med mina nära & kära om en del av det.. Och det är detta med amningen.

Bara nu när jag sitter här och skriver detta inlägg så blir mina ögon alldeles fyllda av tårar. Men det funkar helt enkelt inte för mig Eller till en viss del gör det. Jag både ammar honom & han får ersättning.

Samma dag som han föddes fick jag prova amma honom, trots att han låg i cpap – Men den kopplade de bort medans han fick äta. Lilleman var så duktig och åt. Men jag hade ju inte riktigt kommit igång med mjölken ordenligt än & pojken orka ju inte riktigt så mycket där första kvällen. Han var ganska tagen efter förlossningen & sen sondmatades han så han var väl inte riktigt super hungrig första kvällen på mig.

För att få igång mjölken när vi var i Sunderbyn och för att Elis skulle få sig mat – min mjölk- i sonden så pumpade jag mellan varven. Han amma, fick sondmat & jag pumpade. Så bestod dagarna av i matrutinsväg.

Men jag klarade inte av att få ut mer än ca 50 ml varje gång jag pumpade. (var mindre än 50 i början & öka sedan till 50) Men där tog det stopp.. Jag var ju såklart överlycklig över de 50 ml jag lyckades pumpa ut, för de räckte åt honom till varje mål han skulle han i sonden.

Eftersom Elis låg på BarnIva i början så hade vi honom aldrig inne hos oss varken om dagarna eller nätter.

Men då han var 5 dagar gammal tyckte de att han skulle få flytta in till oss på BB eftersom både han och jag behövde få vara tillsammans. Just för den sakens skull att min mjölkproduktion skulle komma igång mer & sen sa de att på BarnIva att de är viktigt att barnet får vara tillsammans med sina föräldrar.

Då, då hände det, när han fick komma till oss på BB, min mjölk kom igång ordentligt. Hade så mycket att det rent läckte igenom inläggen och kläderna.. Så mycket mjölk hade jag. Brösten rentav sprängdes så fulla var de & hann bli mellan varven innan Lilleman åt + att jag var och pumpade. Eftersom han hade kvar sin sond.

När han var 6 dagar drog de sonden. En sköterska som tyckte att han inte behövde den. Utan att han skulle få ammafritt på mig istället, mycket bättre än sonden sa hon. Hon var en av alla de sköterskor jag gillade – men hon låg i topp!

Att ammafritt gick jätte bra. Han åt och var nöjd & gick upp i vikt som han skulle.

När vi då fick åka hem så var allt frid och fröjd. Han fortsatte amma och var nöjd. Men gick inte riktigt upp i vikt som han skulle. Som jag skrivit i ett tidigare blogginlägg så gjorde Barnmorskan mig stressad över detta och det tror jag spela in lite.

Jag kände att jag började sina i mjölk åt min lillekille. Han var inte nöjd på mig & det måste ha varit denna oro över vikten som gjorde det hela. Talade med barnmorskan och hon sa att jag absolut inte ska vara orolig. Jag fick börja ge lite ersättning där ett tag på kvällarna då han hela tiden skulle äta, äta & äta. Och till sist en kväll var han absolut inte nöjd och talade då om detta, ordentligt. Så han fick ersättning nöjd och glad var han. Så han gick ju upp 240 g på 4 dagar.

Sen blev vi skickade till Piteå för att kolla upp hans biliglobin värde. Så jag talade med barnöverläkaren om detta med amningen och ersättning. Hon tyckte absolut inte att vi skulle börja ge honom ersättning bara för att han inte hade gått upp ordentligt eller för att han hade gått ner 10 g. För han är så pass stor kille.

Detta talade jag då om för vår barnmorska och hon sa då att jag fick göra precis som jag ville som jag tyckte kändes bra. Så jag kom talade om för henne att jag ville prova amma han helt fritt igen och se hur han går upp på enbart mig. Och inte ge honom någon ersättning alls om han nu inte blir nöjd på mig.

Så jag ammade honom ca 1 ½ vecka utan ersättning och han sa ju till när han ville ha. Och de kunde ju innebära att han åt ganska tätt – men de har jag hört och läst ska vara bra för att mjölkproduktionen ska komma igång och hållas igång, att de kan äta ofta, men det är för att när de växer så ska det ju till mera mjölk och därför gör de så.

Sen var det dags för vägning igen. Han hade bara gått upp 40 g på 1 ½ vecka. Det kanske inte är så bra som man önskar. Är väl runt 100g i veckan dom ska ha gått upp, då är de okej stämplade (?)

40g var ett bakslag för mig. För då visste jag att detta innebär att han måste få ersättning. Men vi började då med att han fick ett större mål ersättning 90-120 ml på kvällen så han håller sig på det under natten, eftersom han gärna sover nätterna igenom. Och på det viset hinner jag ”ladda” upp med mat åt honom själv.

Men nu blir han aldrig helt nöjd på mig. Han behöver lite extra efter han ätit från mig. Så då har jag gjort så att jag pumpat för att se hur mycket jag egentligen har. Och det är ju inte alls så mycket som jag önskar att jag hade. Får ut runt 90-120 ml. Och det är ju ett mål åt honom. Men då har det gått ett par timmar mellan att han fått amma från mig så att jag hunnit ladda upp för att ha ordentligt med mat till honom.. och så får jag bara ut den lilla mängden! Det känns ju inte alls bra. Då fattar jag ju att han inte blir mätt på mig. Och det spelar ingen roll hur mycket jag ammar honom nu. Jag får inte igång mjölken mer än så där. Och då måste jag ”spara” mig en tid för att han ska kunna få nå mat. Annars kommer det nästan ingenting och då blir han ledsen..

Ersättning får han nu till större delen och jag ammar honom 1 gång på natten och 1-2 gånger om dagen. Just för den saken att jag ska ladda upp så han blir nöjd.

Jag har provat ha honom att amma flera gånger om dagen, innan han får ersättning.. Men det hjälper inte för min del att få igång produktionen mera..

Det är detta som gör mig så ledsen. Jag vill amma! Jag vill amma heltid! Det är så himla mysigt att amma, närheten man får till sitt barn. Men det går helt enkelt inte.

Jag vet att det viktigaste är att mitt barn blir nöjt och blir mätt och han växer som han ska när han får ersättning!

Det är så svårt att förklara alla känslor jag har över detta. Vill bara gråta över det! Eller det gör jag ibland.

Man hör om folk som ammar helt, de har hur mycket mjölk som helst att de skulle kunna räcka till flera barn att mätta. Då kan jag inte låta bli att bli lite ledsen, just för att det är ju så jag med vill att det ska vara för mig.

Men varför kan det inte vara så? Varför går de helt enkelt inte för mig? Jag försöker att inte vara orolig eller grubbla så mycket över saker, så att de kan störa mjölkproduktionen. Men jag vet inte om mina funderationer över detta med förlossningen kan ha någon påverkan? Frågor som jag har men som jag/vi aldrig fick svar på.

Vet att jag kan ta kontakt med dem för att prata med de folk som hade oss under förlossningen. Men jag drar mig för att göra de. Och nu är de ju ändå försent för att göra någonting åt för att få igång produktionen igen.. Den sinar ju & snart har jag nog ingenting alls kvar att kunna ge lilleman från mig själv. Känns ju dumt att ha honom att amma bara för att sen om man ändå ingen mjölk har?

Än har jag lite mjölk och han får amma. Men är betydligt mindre ofta nu. Och det är jag ledsen för..

Åhh.. nu har jag fått ur mig lite här vad som snurrar i mitt huvud och vad jag tänker o känner.

Det blev en väldans låångt inlägg ser jag. Vet inte ens om de är något sammanhang i det hela. Har säkert hoppat hit och dit. Men det får ni ha överseende med.

Jag är helt enkelt ledsen att amningen inte funkar som den ska, eller amningen är de inga problem med det är ju mjölken det är problem med. Men jag är glad att ersättningen får min lilla pojk att vara mätt, nöjd och går upp i vikt som han ska!

Tack och hej för mig denna gång!

 


Känner mig värdelös ibland....


Enorm Lycka I Mitt Hjärta!

Till att börja med så har vi skämtbort lilleman med att han får sova mellan mig och macke i sängen. För det är sååå himla mysigt! Sen så vill han inte riktigt sova i sin spjälsäng - men vi tränar honom, så till sist ska de väl gå fin fint :)
Men i nuläget får han sova hos oss & de kvällar han sover i sin säng så får han kommer över till oss sen under natten om han inte vill somna om igen efter han ätit.

Så när det är dags för sängen så bäddar vi iordning i våran säng där lilleman ska ligga & sen lägger vi honom där. Jag gör mig klar för natten. Och när jag då kommer in i sovrummet och tittar i sängen så kan jag inte sluta le & känna denna enorma lycka i mitt hjärta!
Lyckan att se mina 2 mest viktigaste personerna i mitt liv ligga där i sängen. Jag är så oerhört lyckligt lottad som har hittat den mest underbaraste karln i världen & att vi tillsammans fått den mest vackraste pojk i världen eller till och med universum! ♥
Kärleken till dessa två kan/kommer aldrig någonsin att kunna ta slut!

Jag är så lycklig! Mitt liv kan inte bli mer perfekt än så här!


Macke & vår lilla stålman 4 dagar gammal


En del främmande på kort tid

I onsdags så kom min syrran & hennes farmor o farfar hit och hälsade på. Det var riktigt trevligt. Var hemma hos oss en stund, fikade och surrade lite. Sen for vi till mathörnan och åt lunch tillsammans. Sedan åkte dom hem igen till Piteå.. Förutom syrran som stannde kvar hos oss :)

Torsdag så gjorde vi väl inte så mycket. Sandra kom hit o fråga om vi ville med på en promenad & klart man ville de :) alltid trevligt & skönt få komma ut och röra på sig.

Fredag var det bara kliva upp tidigt o skjutsa syrran till bussen.. Den lilla svikaren kunde inte stanna längre.. ;P
Dagen sen bestod av att städa ihop lite hemma, renbädda i gästrummet m.m då nytt främmande skulle komma. Långvägars..Svärfar,Bonussvärmor & Simone från Gnarp! :) När dom kom på eftermiddagen så börja vi göra iordning för middagen - Plankstek!
På kvällen så kika vi lite idol & efter det såg vi en film "Vilddjuren" tror jag den hette.

Lördagen drog vi iväg till Slagnäs för att hälsa på Siri (Markus & simones farmor) & faster. När vi visade upp lilleman för Siri så sken hon upp som en solstråle, leendet gick upp till öronen & hon höll fram armarna redo att få hålla honom direkt Macke gick dit med Elis. Synd vi inte hade tagit med kameran in direkt och fick fånga det underbara tillfället när hon höll i honom!
Men vi tog några riktigt fina kort på 4 generationer(Siri,Olov,Macke & Elis) & 3 generationer (Siri,Olov & Simone)
Efter vi hälsat på där gjorde vi ett stopp på kyrkogården i slagnäs & de tände ljus.

När vi kom hem till Arjeplog igen, tog jag mig en snabb promenad ner till Kyrkogården här & tände ljus på mormor & morbrors grav. Samtidigt hemma började grabbarna med att lägga de nya golvet nere i det lilla gästrummet. Och Marie började förbereda en förrätt (gjorde även allt annat iordning för middagen)
Macke grilla köttet och sen var det bara hugga in.
Blev en 3 rättersmiddag ;) Förrätt, huvudrätt & efterrätt.

Denna helg har varit helt underbar! Så roligt att hela familjen kunde komma & hälsa på oss. Riktigt trevlig helg. Och vi fick oss dessutom riktigt fina presenter, En ny hoppgunga, resesäng & fina stickade kläder. Tusen tusen tack till er!

Nu är det vår tur att få till det att komma ner & hälsa på nere i Gnarp - Vilket jag längtar efter!

Idag är det måndag. en ny härlig dag... kall dag... var -20 grader imorse då jag vaknade. brrr så kallt! Jag och lilleman tog oss en rejäl sovmorgon/mysmorgon. Vi låg kvar i sängen till 12 tiden ungefär.. Kan inte sluta titta på honom. På morgonen är han så himla go när han ska vakna till.. Han ligger länge o sträcker på sig & har sig. Ligger och tittar runt på allt. När man pratar med honom så ligger han o lyssnar o tittar så fundersamt :) Go unge!

Förra måndagen 1 november så fick jag se Lillemans första snygga & vackra leende. så underbart! Nu ler han då och då, men man kan inte locka fram leendet än riktigt. Det bara kommer helt plötsligt då han tittar på en eller när han ser nå "roligt".

Ibland när jag tittar på Elis så längtar/saknar jag tillbaka till att vara gravid. När han låg i min mage - rörelserna & de mysiga sparkarna, de är dem jag saknar. Men jag är så underbart lycklig att han är här ute med oss nu :)
 
Jag njuter av varje dag med honom! Jag vet att en vacker dag kommer dessa hemma dagar ta slut och man ska tillbaka till vardagen & jobbet. Den dagen längtar jag inte riktigt efter :P Vill vara hemma med honom lääääänge! Flera år ;)
Nämen någon gång kommer den dagen man ska tillbaka på allvar. Men än är de ett gode tag tills dess.
Nu ska jag bara njuta av att vara hemma med honom, se honom utvecklas steg för steg, se honom växa. Fast vill ju han ska vara en liten bebis föralltid ;) Min lilla bebis, mitt hjärta!

Nej nu har jag svamlat tillräckligt för idag!

Hoppas ni tycker mina uppdatering inte bara är tråkiga utan att de finns nånting vettigt & "spännande" att läsa.Vårt lilla charmtroll! Älskar dig!♥


RSS 2.0